Implantologie

Botopbouw

Een implantaat staat stevig doordat er voldoende kaakbot omheen aanwezig is. Wanneer een tand of een kies verloren gaat, gaat ook de functie van het omringende kaakbot verloren, daardoor resorbeert het kaakbot. Met andere woorden, het kaakbot slinkt.

Wanneer een tand of kies verloren gaat door een ontsteking aan de wortelpunt of aan het omringende tandvlees gaat dit vaak gepaard met verlies van het omringende kaakbot. Er zijn dus situaties waarbij er niet voldoende kaakbot is om houvast te bieden aan het implantaat. In die gevallen zal er kaakbot gecreëerd moeten worden. Wanneer er niet al te veel kaakbot verloren is gegaan, kan de plaatsing van het implantaat samen gaan met de botopbouw. In de mondholte wordt bot weggehaald en indien nodig gemengd met kunstbot. Het implantaat wordt geplaatst en daar waar het implantaat vrij ligt wordt het ten eerste bedekt door uw eigen bot en indien nodig afgedekt met het kunstbot en een lapje wat er voor zorgt dat er geen weefsel ingroeit.

Soms is het verlies van kaakbot echter dusdanig dat het implantaat niet geplaatst kan worden. Er zal eerst een botopbouw plaats moeten vinden. In tweede instantie kan over gegaan worden op het plaatsen van het implantaat. De inhelingsfase van de botopbouw zal afhankelijk van de hoeveelheid opgebouwd bot 3 tot 6 maanden duren.

Terug naar overzicht
Copyright Praktijk voor Parodontologie & Implantologie Created by LR Internet