Parodontologie

Wat is parodontitis? - Waarom een verwijzing?

Ongeveer 50% van de Nederlandse volwassen bevolking heeft ontstoken tandvlees, 'gingivitis'. Bij 35% van de volwassenen ontwikkelt zich 'parodontitis': een ontsteking van het tandvlees, die blijvende schade veroorzaakt aan de steunweefsels rond de wortels van tanden en kiezen. Bij 10-15% is dit een ernstige vorm van parodontitis. Dit percentage neemt toe met de leeftijd.

De kans dat u met parodontitis te maken krijgt is dus heel reëel. Als u uw tandvlees niet vertrouwt, omdat het makkelijk bloedt of omdat u vaak een vieze smaak hebt, is het goed om dat met uw tandarts en/of mondhygiënist te bespreken. Pijn zult u eigenlijk nooit krijgen van parodontitis, ook niet als het een ernstige vorm van deze ontsteking betreft.

Gezond tandvlees Gingivitis Parodontitis Gevorderde parodontitis Ver gevorderde parodontitis

Waarom een verwijzing?

Behandeling van (ernstige) parodontitis vraagt om een grondige, goed geplande aanpak. Als de behandeling in één keer goed wordt uitgevoerd, is de kans dat er daarna nog kiezen of tanden verloren gaan het kleinst.

De tandarts-parodontoloog is, na zijn opleiding tot tandarts, gespecialiseerd in het plannen en uitvoeren van die behandeling. Hij wordt daarbij ondersteund door medewerkers, die speciaal voor het uitvoeren van die behandeling getraind zijn. Goed in kaart brengen van de tandvleesproblemen en goed plannen van de voor de patiënt meest geschikte behandeling zijn van groot belang voor een langdurig succesvol resultaat. Zomaar wat schoonmaken van de tanden en kiezen leidt bijna nooit tot een langdurig wegblijven van de problemen.

Als de ontsteking eenmaal goed genezen is, is regelmatige controle van de tandvleesgezondheid van groot belang voor behoud van het resultaat. De tandarts-parodontoloog helpt u bij het vinden van de juiste manier om dat samen met uw tandarts en/of mondhygiënist te realiseren.

Het is overigens goed mogelijk dat u voor een specifiek probleem wordt verwezen. In dat geval kan de behandeling afwijken. Deze zal vooraf uitgebreid met u besproken worden.

Terug naar overzicht
Copyright Praktijk voor Parodontologie & Implantologie Created by LR Internet